Categories
Eettip

Vrijheidssalade

Een van mijn favoriete kookboeken op dit moment is Heel veel VEG van Hugh Fearnley-Whittingstall. De titel klinkt wat aangedikt, maar is in werkelijkheid bijna eufemistisch. Deze Britse kok heeft namelijk een boek met recepten samengesteld, waarin groenten in volle glorie de hoofdrol krijgen. Alles is plantaardig en alles wordt gebruikt in zijn onbewerkte vorm. Echt héél veel groenten dus, met bonen en granen ter verrijking met proteïnen en koolhydraten.

Dat kan een hele dogmatische kant op gaan, met preken over duurzaamheid, maar Hugh geeft er de voorkeur aan om het eten te vieren. Het gaat niet om de mens, het gaat om de groente, zullen we maar zeggen.

Zulke feestelijke recepten sluiten wat mij betreft geweldig aan bij de Vrijheidsmaaltijd op 5 mei. Een fijne traditie waar ik sinds enkele jaren met plezier aan meedoe. Samen aan tafel aanschuiven om met mensen in gesprek te gaan over de betekenis van vrijheid. Samen de maaltijd delen omdat we in overvloed leven. Alleen al het feit dat we dat in vrijheid kunnen doen…

Ik bracht een salade mee, die de geest van Hugh perfect weergeeft. Frisse kleuren van verschillende tomaatjes, een onverwachte dressing met komijn, maar liefst drie soorten bonen voor textuur en om het geheel wat op te vullen. En met de vrijheid om naar eigen smaak en inzicht het recept te volgen of juist een andere weg in te slaan. Zo vrij en onbekommerd in het leven staan als deze salade, dat is geen straf.